sâmbătă, 30 martie 2013

Cum se obţine şi ce înseamnă un săpun natural


         Săpunul natural se obţine printr-un proces chimic, procesul "la rece", în care o grăsime precum uleiul de cocos, palmier, măsline, ricin, sâmburi de struguri, untul de shea, untul de cacao şi multe altele reacţionează cu o substanţă alcalină, precum soda caustică.
         Procesul chimic care are loc se numeşte saponificare.

Înainte de amestecul cu grăsimile, soda caustică este întotdeauna dizolvată în apă distilată sau într-o infuzie de ceai, lapte, suc natural de citrice, de morcovi, cafea naturală foarte concentrată, etc.

        Fulgii de ovăz sau mierea, coloranţii naturali (spirulină, boia de ardei, curry, scorţişoară, etc), uleiurile esenţiale naturale pure sunt adăugate după obţinerea pastei de săpun de consistenţa unei budinci. Aceste uleiuri preţioase rămân emulsionabile şi actionează pe piele ca în cazul aplicărilor directe.

         Uleiurile şi soda sunt amestecate prin procedeul  numit “la rece”,  în acest fel nepierzându-se nimic din proprietăţile terapeutice ale uleiurilor folosite, spre deosebire de procesul “la cald”, care depăşeşte temperatura de peste 200 grade C,  la care substanţele hrănitoare, emoliente şi vindecătoare îşi pierd calităţile.
         Cantitatea de sodă este astfel calculată încât, odată cu terminarea procesului de saponificare care durează între 3 -4 săptămâni, orice urmă de alcalinitate dispare. Numai atunci se poate spune că săpunul nu conţine nici o urmă de sodă. O dovedesc analizele chimice, obligatorii prin lege, atunci când se lansează produsul pe piaţă. 

 
             De ce să folosim un săpun natural? 
         Săpunul natural handmade ajută în ameliorarea şi tratarea anumitor afecţiuni ale pielii, pielea nu mai este agresată de substanţe sintetice, pentru că în compoziţie sunt doar ingrediente naturale cu efect terapeutic. Pielea va fi sănătoasă, normală şi se simte cu adevărat răsfăţată cu aceste săpunuri.

         Săpunurile cu chimicale şi arome sintetice cumpărate din magazine, nu numai că sunt dăunătoare sănătăţii şi mediului înconjurător, dar nu fac decât să te spele şi să te cureţe de microbi şi sănătate. Parabenii din aceste produse împiedică dezvoltarea bacteriilor, dar în acelaşi timp aceste substanţe contribuie la dezvoltarea tumorilor canceroase. Nu îţi îngrijesc pielea, nu au nici un efect terapeutic. Dimpotrivă, peste ani te vei trezi cu alergii, îmbătrânirea prematură a pielii, boli şi cancer de piele, iritaţii cutanate şi multe altele...

         Săpunurile şi gelurile de duş degresează puternic pielea şi favorizează pătrunderea substanţelor toxice. Odată pătrunse în piele, acestea ajung în microcapilarele sanguine, în vasele limfatice şi apoi în torentul sanguin, care le răspăndeşte peste tot - în creier, ficat, rinichi, muşchi, grăsime. 
         Nu înseamnă că azi foloseşti săpunul, iar mâine te vei îmbolnăvi. Fabricanţii de produse cosmetice şi de toaletă susţin că acestea sunt sigure şi respectă normele Uniunii Europene. Nu vă luaţi după eticheta în care se specifică că substanţa este în cantitate foarte mică şi nu vei păţi nimic. Trebuie să te gândeşti că tu foloseşti multe alte produse nocive într-o zi, iar cantităţile adunate depăşesc limita interzisaâă. Ce foloseşti aproape zilnic şi conţine substanţe care îţi atacă sănătatea? Cred că lista e lungă: pasta de dinţi, săpunul, şamponul, gelul de duş, parfumul, deodorantul, crema de faţă, de mâini sau de corp, spuma de ras şi  after shave-ul (la bărbaţi), detergentul de vase şi cel de rufe etc.
        Femeile absorb anual 2,3 kilograme de substanţe toxice din produsele cosmetice pe care le folosesc zilnic, arată un studiu britanic publicat în revista In-Cosmetics. 

        Din ingredientele folosite în produsele de îngrijire corporală, doar 10%-11% sunt evaluate ca fiind sigure pentru sănătate, deci atunci e posibil să intrăm în contact cu şi mai multe substanţe toxice decăt spune studiul britanic.


Îngrijirea cu lapte, pentru o piele "mereu tânără"




        Laptele este recomandat de majoritatea specialiştilor, deoarece tonifiază, hidratează şi dă strălucire, are un efect reconfortant şi asigură catifelarea naturală a pielii. Mai multe despre acţiunea benefică a laptelui asupra pielii, aflăm de la medicul Jean Constantin Dincă, din Râmnicu Vâlcea, specialist în dermatovenerologie.  

        Laptele, ideal pentru pielea sensibilă
        Pielea este expusă în fiecare clipă la o mulţime de factori dăunători. "Apa, care adesea conţine clor, detergenţii, aerul rece, vântul, variaţiile bruşte de temperatură, aerul uscat sau radiaţiile ultraviolete - toate acestea fac pielea să devină aspră şi excesiv de uscată şi să îmbătrânească mult mai repede", susţine medicul dermatolog. De aceea, este foarte important să acordăm o atenţie sporită îngrijirii învelişului exterior al corpului. "Laptele are o compoziţie unică în ingredienţi activi, ce susţin metabolismul uman, regenerează pielea şi îi reglează funcţiile. Valoarea pH-ului laptelui este asemănătoare cu cea a epidermei umane, ceea ce îl face ideal pentru tratarea pielii iritate şi sensibile", potrivit specialistului intervievat. 


        "Balsam" pentru piele
        Prin acţiunea sa exfoliantă, antiinflamatoare şi hidratantă, laptele este printre cele mai potrivite produse de îngrijire şi tratare a pielii. "Laptele poate fi folosit cu succes în tratarea unor inflamaţii ale pielii sau pentru eliminarea pruritului. Deoarece conţine betahidroxi-acizi, nu doar exfoliază stratul de celule moarte al pielii, dar şi catifelează. Laptele acţionează ca un fel de "balsam" pentru piele, lăsând-o strălucitoare şi fină, fără a se crăpa. Apoi, acidul lactic ajută la „împrăştierea” apei în ţesuturi, pentru o mai bună hidratare", susţine specialistul dermatolog Jean Constantin Dincă.

        Laptele revigorează părul degradat
        Laptele acţionează şi la nivelul părului, iar proprietăţile sale benefice hidratează şi repară firul de păr. "Pentru păr, beneficiile sunt multiple. Firul de păr are suprafaţa formată dintr-un fel de solzi, iar proteinele din lapte închid aceşti solzi, redând strălucirea părului. Efectele laptelui sunt vizibile şi consumat ca atare, şi folosit ca ingredient cosmetic, fiind unul dintre cele mai benefice produse", ne spune medicul specialist. 
         Baia cu lapte,  poate cel mai plăcut moment al zilei
        Pentru mulţi, baia cu lapte a devenit un ritual de neînlocuit. Multe femei, în special, apelează la acest obicei pentru a se relaxa şi a-şi îngriji pielea, înainte de culcare. "Se ştie că unul din secretele frumuseţii Cleopatrei era baia în lapte. Fiind o adevărată desfătare pentru trup şi suflet, baia de lapte relaxează şi purifică organismul, este foarte sănătoasă şi foarte multe femei văd în ea un ritual de destindere, asociind-o cu spumante", relatează medicul Dincă.
Tot specialistul ne recomandă şi modul de preparare al unei asemenea băi: "Se pun în cada goală 4-5 litri de lapte, o cană de miere şi două ceşti de sare grunjoasă sau sare de baie. Este important ca laptele să fie proaspăt. Ultima modă este folosirea laptelui de capră sau măgăriţă. Această baie are un efect garantat de înfrumuseţare a pielii. O baie ideală durează 15-20 de minute". Mulţi susţin că putem adăuga şi apă călduţă, peste această combinaţie. 

                                                        Săpun natural cu lapte de capră
                                                     http://www.breslo.ro/Shop/mnettyel


        Contraindicaţii
        Tratamentele cu lapte adresate pielii sunt contraindicate celor ce manifestă alergii la lapte şi lactoză. 

 sursa: femina.ro

vineri, 29 martie 2013

Pericolele care te pândesc din... bucata de săpun


        Săpunul este unul dintre produsele pe care le folosim cel mai frecvent în viaţa de zi cu zi. Gândeşte-te doar de câte ori foloseşti săpunul (sau variante ale săpunului - săpun lichid, gel de duş, şampon etc.) într-o singură zi, apoi gândeşte-te ce te-ai face dacă nu ai avea săpun. N-ar fi prea bine, nu?
Şi totusi, puţini se gândesc sau s-au gândit vreodată ce conţine bucata aceea de săpun sau gelul acela de duş cu care pielea lor intră în contact de atâtea ori pe zi. Hai să iţi spun eu ce conţine!
 
        Vorbesc acum strict despre săpunul comercial (şi prin asta înteleg orice săpun obişnuit cumpărat din supermarket, piaţă, magazinul din colţ). Săpunurile comerciale au avantajul că se găsesc pe toate drumurile şi că sunt ieftine. Şi, să nu uit, unele dintre ele miros chiar foarte bine. Cam atât ca avantaje... Pentru că, din păcate, săpunurile comerciale ascund pericole de care majoritatea consumatorilor habar n-au. Aceste săpunuri conţin o serie de chimicale care pun în pericol sănătatea pielii celor ce le folosesc, pot declanşa alergii şi pot agrava boli deja grave (psoriazis, eczemă etc.).

        Oare săpunul cu care te speli este într-adevăr săpun???

         Primul lucru pe care ar trebui să-l ştii despre săpunurile comerciale este acela că de cele mai multe ori ele nici măcar nu sunt săpunuri. Sunt detergenţi (obţinuţi din subproduse petroliere) deghizaţi în săpunuri. Săpunul este produsul obţinut în urma procesului de saponificare. Nu există saponificare, nu există săpun! Uită-te pe ambalajul “săpunurilor” pe care le ai în casă sau data viitoare când te duci la cumpărături şi vei vedea că pe unele scrie “beauty bar” sau “cleansing bar” sau ceva similar. Dar nu “săpun”. Asta pentru că producatorul nu are voie să scrie “săpun” pe un produs care nu e obţinut în urma reacţiei de saponificare.
 



        Săpunurile comerciale NU conţin glicerină naturală

        Glicerina are proprietatea de a absorbi cu uşurinţă apa. În contact cu pielea, glicerina absoarbe apa din straturile profunde ale pielii şi o aduce în straturile superficiale, epiderma fiind astfel foarte bine hidratată. În mod normal, săpunul conţine glicerină naturală, ea fiind un produs secundar al reacţiei de saponificare. Dar pentru că produsele cosmetice mai scumpe, gen rujuri, creme hidratante etc. au şi ele nevoie de agenţi eficienţi de hidratare, glicerina este extrasă din săpun şi vândută pentru a fi folosită în compoziţia acestor produse scumpe. În schimb, în săpunurile comerciale sunt introduse substanţe chimice (mult mai ieftine, desigur!) care să creeze impresia de umectare – de exemplu alumina. Săpunurile naturale (adică săpunurile ce au doar ingrediente naturale) conţin o cantitate importantă de glicerină naturală, ceea ce le face să fie hidratante şi să îngrijească pielea în timp ce o curăţă.


        Săpunurile comerciale conţin parfumuri sintetice

        Spuneam un pic mai sus căa unele săpunuri comerciale miros bine. Asta se datorează parfumurilor sintetice pe care le au în compoziţie şi care pot determina reacţii alergice ca înroşirea pielii, mâncărimi, usturimea ochilor etc. Iar dacă erai mulţumită că ai găsit un săpun a cărui aromă persistă mai mult timp pe pielea ta, să stii că e exact pe dos: cu cât aceste substanţe artificiale care miros plăcut rămân mai mult pe pielea ta, cu atât ele au mai mult timp pentru a o irita!
        Spre deosebire de săpunurile comerciale, săpunurile naturale sunt şi ele parfumate, însă cu uleiuri esenţiale. Uleiurile esenţiale sunt substante 100% naturale care, pe lângă aromele îmbătătoare, au şi proprietăţi terapeutice (ele sunt folosite cu succes în aromaterapie). Iată cum săpunurile naturale nu numai că nu afectează pielea, menţinând-o curată şi sănătoasă, dar pot avea şi efecte terapeutice deloc de neglijat.
 
 

        Săpunurile comerciale conţin chimicale periculoase   

        De la substanţe introduse pentru ca săpunul să facă o spumă abundentă până la conservanţi pentru ca săpunul să stea ani de zile pe rafturi fără să se degradeze, chimicalele pe care le conţin săpunurile comerciale îţi usucă pielea, ţi-o irită, ţi-o agresează şi pot declanşa în organismul tău alergii. De exemplu, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), un ingredient obişnuit în săpunurile comerciale, rămâne pe pielea ta mult după ce te-ai clătit. El continuă să permită absorbţia toxinelor prin piele, în organismul tău. Dacă te gândeşti că e mai sigur să foloseşti săpunuri lichide, te înşeli! Dimpotrivă, săpunul lichid e chiar mai periculos! Majoritatea săpunurilor lichide de pe piaţă sunt de fapt un amestec de chimicale cu diferite grade de toxicitate. 

        De ce folosesc producătorii de săpunuri comerciale astfel de ingrediente în produsele lor?

         E simplu: pentru a scădea costurile şi pentru ca săpunurile lor să arate şi să miroasă mai bine. Astfel vor vinde mai mult şi vor avea profituri mai mari. 

sursa: Daniela Paraschiv