vineri, 29 martie 2013

Pericolele care te pândesc din... bucata de săpun


        Săpunul este unul dintre produsele pe care le folosim cel mai frecvent în viaţa de zi cu zi. Gândeşte-te doar de câte ori foloseşti săpunul (sau variante ale săpunului - săpun lichid, gel de duş, şampon etc.) într-o singură zi, apoi gândeşte-te ce te-ai face dacă nu ai avea săpun. N-ar fi prea bine, nu?
Şi totusi, puţini se gândesc sau s-au gândit vreodată ce conţine bucata aceea de săpun sau gelul acela de duş cu care pielea lor intră în contact de atâtea ori pe zi. Hai să iţi spun eu ce conţine!
 
        Vorbesc acum strict despre săpunul comercial (şi prin asta înteleg orice săpun obişnuit cumpărat din supermarket, piaţă, magazinul din colţ). Săpunurile comerciale au avantajul că se găsesc pe toate drumurile şi că sunt ieftine. Şi, să nu uit, unele dintre ele miros chiar foarte bine. Cam atât ca avantaje... Pentru că, din păcate, săpunurile comerciale ascund pericole de care majoritatea consumatorilor habar n-au. Aceste săpunuri conţin o serie de chimicale care pun în pericol sănătatea pielii celor ce le folosesc, pot declanşa alergii şi pot agrava boli deja grave (psoriazis, eczemă etc.).

        Oare săpunul cu care te speli este într-adevăr săpun???

         Primul lucru pe care ar trebui să-l ştii despre săpunurile comerciale este acela că de cele mai multe ori ele nici măcar nu sunt săpunuri. Sunt detergenţi (obţinuţi din subproduse petroliere) deghizaţi în săpunuri. Săpunul este produsul obţinut în urma procesului de saponificare. Nu există saponificare, nu există săpun! Uită-te pe ambalajul “săpunurilor” pe care le ai în casă sau data viitoare când te duci la cumpărături şi vei vedea că pe unele scrie “beauty bar” sau “cleansing bar” sau ceva similar. Dar nu “săpun”. Asta pentru că producatorul nu are voie să scrie “săpun” pe un produs care nu e obţinut în urma reacţiei de saponificare.
 



        Săpunurile comerciale NU conţin glicerină naturală

        Glicerina are proprietatea de a absorbi cu uşurinţă apa. În contact cu pielea, glicerina absoarbe apa din straturile profunde ale pielii şi o aduce în straturile superficiale, epiderma fiind astfel foarte bine hidratată. În mod normal, săpunul conţine glicerină naturală, ea fiind un produs secundar al reacţiei de saponificare. Dar pentru că produsele cosmetice mai scumpe, gen rujuri, creme hidratante etc. au şi ele nevoie de agenţi eficienţi de hidratare, glicerina este extrasă din săpun şi vândută pentru a fi folosită în compoziţia acestor produse scumpe. În schimb, în săpunurile comerciale sunt introduse substanţe chimice (mult mai ieftine, desigur!) care să creeze impresia de umectare – de exemplu alumina. Săpunurile naturale (adică săpunurile ce au doar ingrediente naturale) conţin o cantitate importantă de glicerină naturală, ceea ce le face să fie hidratante şi să îngrijească pielea în timp ce o curăţă.


        Săpunurile comerciale conţin parfumuri sintetice

        Spuneam un pic mai sus căa unele săpunuri comerciale miros bine. Asta se datorează parfumurilor sintetice pe care le au în compoziţie şi care pot determina reacţii alergice ca înroşirea pielii, mâncărimi, usturimea ochilor etc. Iar dacă erai mulţumită că ai găsit un săpun a cărui aromă persistă mai mult timp pe pielea ta, să stii că e exact pe dos: cu cât aceste substanţe artificiale care miros plăcut rămân mai mult pe pielea ta, cu atât ele au mai mult timp pentru a o irita!
        Spre deosebire de săpunurile comerciale, săpunurile naturale sunt şi ele parfumate, însă cu uleiuri esenţiale. Uleiurile esenţiale sunt substante 100% naturale care, pe lângă aromele îmbătătoare, au şi proprietăţi terapeutice (ele sunt folosite cu succes în aromaterapie). Iată cum săpunurile naturale nu numai că nu afectează pielea, menţinând-o curată şi sănătoasă, dar pot avea şi efecte terapeutice deloc de neglijat.
 
 

        Săpunurile comerciale conţin chimicale periculoase   

        De la substanţe introduse pentru ca săpunul să facă o spumă abundentă până la conservanţi pentru ca săpunul să stea ani de zile pe rafturi fără să se degradeze, chimicalele pe care le conţin săpunurile comerciale îţi usucă pielea, ţi-o irită, ţi-o agresează şi pot declanşa în organismul tău alergii. De exemplu, Sodium Lauryl Sulfate (SLS), un ingredient obişnuit în săpunurile comerciale, rămâne pe pielea ta mult după ce te-ai clătit. El continuă să permită absorbţia toxinelor prin piele, în organismul tău. Dacă te gândeşti că e mai sigur să foloseşti săpunuri lichide, te înşeli! Dimpotrivă, săpunul lichid e chiar mai periculos! Majoritatea săpunurilor lichide de pe piaţă sunt de fapt un amestec de chimicale cu diferite grade de toxicitate. 

        De ce folosesc producătorii de săpunuri comerciale astfel de ingrediente în produsele lor?

         E simplu: pentru a scădea costurile şi pentru ca săpunurile lor să arate şi să miroasă mai bine. Astfel vor vinde mai mult şi vor avea profituri mai mari. 

sursa: Daniela Paraschiv 

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu