Ştiaţi că frunzele de mentă au fost utilizate de mii de ani ca medicamente pentru tratarea unei game largi de probleme intestinale?
Iată efectele pozitive ale mentei, asupra sănătăţii.
Studiile au aratat ca uleiul de mentă este destul de eficient în ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil, manifestări ce includ crampe, dureri abdominale, balonare, constipaţie şi diaree. Potrivit statisticilor, sindromul de colon iritabil afectează 5-20% din populaţia lumii.
Oamenii de ştiinţă explică faptul că mentolul blochează canalele de calciu, fapt ce ajută la relaxarea muşchilor netezi ai pereţilor intestinali. Mai nou, medicii susţin că suplimentele cu ulei de mentol ar trebui să facă parte din tratamentul de primă intenţie pentru sindromul de intestin iritabil.
Menta poate calma temporar mâncărimile cauzate de muşcăturile de insecte, dar şi eczemele precum şi alte leziuni, inclusiv erupţiile cutanate cauzate de iedera otrăvitoare. Ceaiul de mentă poate fi folosit ca apa de gură pentru tratamentul aftelor sau pentru reducerea senzaţiilor de greaţă sau vărsături din timpul sarcinii, mai ales pentru femeile care doresc să evite medicamentele mai puternice.
Uleiul esenţial de mentă (mentolul) este un ingredient din compoziţia multor produse, suplimente şi medicamente eliberate fără prescripţie medicală, inclusiv pasta de dinţi, apa de gură, guma de mestecat, bomboane mentolate, înlocuitori pentru tutunul de mestecat, pastile de tuse şi unguente pentru diverse dureri musculare. Mentolul stimulează receptorii care semnalează senzaţia de rece (din plămâni şi faringe) şi inhibă receptorii ce reacţionează la stimuli dureroşi, ameliorând temporar durerile de muşchi sau organe.
S-a demonstrat ca mentolul este de ajutor în vindecarea infecţiilor cauzate de bacterii, ciuperci şi virusuri, dar pentru că sunt disponibile numeroase medicamente antimicrobiene, metonolul nu este, de obicei, prima opţiune în tratarea infecţiilor grave. Cu toate acestea, capacităţile antibacteriene ale mentolului nu pot fi negate. Numeroase studii au arătat ca vaporii uleiurilor esenţiale de mentă au capacitatea de a eradica bacteriile responsabile pentru infecţiile cu listeria, E.coli, salmonella şi altele.
Tratează acneea. Este cunoscut faptul că menta echilibrează pH-ul pielii. Acest lucru ajută în echilibrarea producţiei de sebum din piele. În plus, capacităţile astringente, antiseptice şi antiinflamatorii ale mentei pot ajuta la ameliorarea acneei, punctelor negre, erupţiilor cutanate şi pielii înroşite.
Îndepărtează păduchii. Menta este cunoscută ca un insecticid natural şi poate ucide păduchii. Aplicaţi ulei de mentă în păr cu aproximativ 30 de minute inainte de a face dus pentru a scăpa de păduchii din cap. Repetaţi acest lucru de 3 ori pe săptămână. Dacă observaţi orice fel de iritaţie a pielii, puteţi să diluaţi uleiul de mentă cu ulei de măsline.
Reduce intensitatea crampelor menstruale. Experţii recomandă menta femeilor care manifestă crampe menstruale puternice. Deoarece menta poate relaxa musculatura, beţi o ceaşcă de ceai de mentă de 2-3 ori pe zi în timpul ciclului menstrual pentru a ajuta la calmarea crampelor musculare.
Diminueaza durerile. Menta are proprietăţi analgezice şi antiinflamatorii, care pot estompa durerile musculare şi de artrită. Pur şi simplu se aplică ulei de mentă în zona afectată, de 2 sau 3 ori pe zi. Acelaşi tratament poate fi utilizat şi pentru detensionarea musculaturii după antrenamente fizice intense. Puteţi face acest lucru adăugând 6-10 picături de ulei de mentă în apa de baie caldă.
Ameliorează simptomele de stres şi anxietate. Studiile recente au demonstrat că aromoterapia cu ulei de mentă poate ajuta la tratarea anxietăţii, stresului şi dezechilibrele emoţionale. În timpul aromoterapiei puteţi asculta muzică de relaxare pentru ca tratamentul să fie şi mai eficient.
Menta sau uleiul de mentă nu ar trebui să fie consumate în cazul în care urmaţi tratament pentru boala de reflux gastroesofagian, hernie hiatala, arsuri stomacale şi calculi biliari. Menta nu este recomandată pentru sugari, femei gravide sau care alăptează.
sursa: sfatulmedicului.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu