Pielea constituie un înveliș neîntrerupt care se continuă la nivelul marilor orificii cu o semimucoasă și care, în interiorul cavităților respective, devine o mucoasă propriu-zisă. Pielea reprezintă o suprafață receptorie extrem de vastă, care asigură o sensibilitate diversă, protejează corpul de leziuni mecanice și microorganisme, participă la secretarea unor produse finale ale metabolismului și îndeplinește de asemenea un important rol de termoregulație, execută funcțiile de respirație, conține rezerve energetice, leagă mediul înconjurător cu tot organismul.
Pentru că pielea umană este un organ atât de complex, care are foarte multe funcții importante pentru buna funcționare a organismului, vă prezentăm câteva fapte importante despre aceasta:
1. Pielea umană este formată din trei straturi, epidermă, dermă și un strat de grăsime.2. Pielea însumează un conglomerat de peste 3 milioane de celule, între 100 și 300 de glande sudoripare se regăsesc pe întreaga sa suprafață, 150 de terminații nervoase sunt prezente pe toată lungimea pielii și aproximativ 1 kilometru de vase de sânge se întind pe suprafața totală a pielii.
3. Pielea reprezintă cel mai mare organ al corpului omenesc, măsurând aproape 7 metri pătraţi.
4. Glandele sudoripare acționează ca un regulator de temperatură și numărul lor diferă în funcție de rasa umană. De exemplu, asiaticii au mult mai puţine glande sudoripare decât europenii sau africanii.
5. Într-o viață, un om își reînnoieşte de cel puţin 1000 de ori stratul de piele.
6. Glandele sebacee (sunt prezente pe toată suprafaţa pielii, cu excepţia palmelor şi plante lor, dar ele sunt mai abundente în unele regiuni: față, spate, pielea capului) secretă într-o zi aproximativ 20 de grame de grăsime, din care se formează stratul protector al epidermei.
7. Pielea umană găzduiește peste 30 de milioane de bacterii diferite.
8. În timpul zilei, pielea secretă aproximativ 1 litru de sudoare.
9. Stratul cel mai gros de piele se regăsește pe picior și are aproximativ 0,5 milimetri. Stratul de piele se subțiază odată cu vârsta, dar și din cauze precum: radiațiile UV, lipsa somnului sau reducerea colagenului. Acestea sunt cauzele principale pentru care apar și ridurile.
10. Fără pigmenţi, pielea noastră ar fi excesiv de albă. Însă vasele sanguine de la suprafaţa pielii adaugă un strop de roşu. Pigmentul galben şi melanina sepia sunt create, la rândul lor, de razele UV. Aceste patru nuanţe sunt amestecate pentru a da naştere culorilor de piele pentru toate rasele.
11. Pielea este asemănătoare unui al treilea rinichi, deoarece contribuie la reglarea necesarului de apă al organismului şi eliminarea toxinelor prin transpiraţie.
www.ziare.com
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu